04 Şubat 2025 Tarihli ve 32803 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır

04 Şubat 2025 tarihli ve 32803 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7539 sayılı Kanun (“Kanun”) ile; 2443 sayılı Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve 7145 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a ilişkin birtakım değişiklikler yapılmıştır.[1]
Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’daki Değişiklikler Nelerdir?
Kanun ile, Devlet Denetleme Kurulunun (“DDK”) mevcut yetkilerinin kapsamı genişletilmiş ve DDK’ye birtakım yeni yetkiler tanınmıştır. Yeni düzenleme kapsamında DDK, kamuya yararlı dernekler, vakıflar, kooperatifler, birlikler ve kamu kurum ve kuruluşlarının her türlü ortaklık ve iştiraklerinde idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme faaliyetleri yürütebilecektir. Bununla birlikte, Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’un ismi “Devlet Denetleme Kuruluna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun”[2] olarak değiştirilmiştir.
Bununla birlikte, denetçilerin görev kapsamı genişletilerek; denetim ve soruşturma grupları içinde görev onayları ve/veya grup çalışma programları çerçevesinde kendilerine verilen konularda denetim, inceleme, araştırma ve soruşturma yapmak; denetim kapsamında görevlendirildikleri hususlara ilişkin olarak kurum ve kuruluşlar ile bankalar dahil diğer gerçek ve tüzel kişilerle yazışma yapmak; bilgi, belge ve açıklama talep etmek; rapor hazırlamak ve Kurul toplantılarında açıklamalarda bulunmak; ilgili mevzuat çerçevesinde kendilerine verilen görevleri yerine getirmek; ayrıca Kurul Başkanı ve ilgili Kurul üyesi tarafından verilen işleri yürütmek şeklinde tanımlanmıştır.
Ayrıca, Kurul üyeleri ve denetçiler, yürüttükleri denetim görevi nedeniyle, denetim kapsamına dahil kurum ve kuruluşların teftiş, denetim veya bu amaçla oluşturulmuş birimlerinin görev, yetki ve sorumluluklarına sahip olacaktır.
Kanun ile, ilgili Kurul üyesi ve denetçi, denetim faaliyetleri sırasında denetimi güçleştiren veya engelleyen davranışlarda bulunan; görevde kalması halinde kamu zararını artıracağı veya suç delillerini karartacağı anlaşılan; ayrıca kamu hizmetinin gerekleri açısından görevde kalmasında sakınca görülen her kademe ve unvandaki görevliler hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilecek, memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında ise bu tedbiri doğrudan uygulayabilecektir. İlgili değişiklik yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler Nelerdir?[3]
Kanun ile yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı almakta olan emekliler ile hak sahiplerine dosya bazında öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 12.500,00 TL’den 14.496,00 TL’ye yükseltilmiştir. Söz konusu değişiklik, 2025 yılı Ocak döneminden itibaren yürürlüğe girecektir.
Bununla birlikte; 2025 yılında işverenlere sağlanan sigorta prim desteği düzenlenmiştir. Bu kapsamda, 2024 yılında belirli şartları sağlayan işyerleri için çalışan başına günlük 33,33 TL tutarındaki destek, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır. Toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işyerlerinde bu tutar 2.000 TL olarak uygulanırken, yer altı maden işçileri için 2.667 TL esas alınacaktır.
2025 yılında yeni açılan işyerleri de söz konusu destekten yararlanabilecektir. Ancak destekten faydalanabilmek için 2024 yılında bildirilen toplam prim ödeme gün sayısının aşılmaması gerekmekte olup, hileli işlemler, sigortasız işçi çalıştırma veya eksik bildirim gibi durumlarda destek iptal edilerek, sağlanan tutar gecikme cezası ile birlikte işverenden tahsil edilecektir. Ayrıca, işverenlerin prim borçlarını zamanında ödemesi şart koşulmuş, ancak borçlarını yapılandıran işverenlerin destekten faydalanabileceği düzenlenmiştir.
Kamu kurumları bu teşvikten yararlanamayacak olup, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yer alan bankalar hariç idarelerin, ilgili mevzuat çerçevesinde fiyat farkı ödenmesi öngörülen hizmet alımlarında, ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için işverenlere yapılan ödemelerden kesinti yapılarak destek tutarlarının Türkiye İş Kurumu’na iade edilmesi öngörülmüştür.
Destek şartları ve uygulama esasları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu’nun görüşleri doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenecektir. Söz konusu değişiklik 01.01.2025 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Elektrik Piyasası Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler Nelerdir?[4]
Kanun ile, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu (“Kurul”) tarafından son kaynak tedarikçisi olarak yetkilendirilen tedarikçilerin, son kaynak tedarikçisi kapsamındaki müşterilere sağladıkları elektrik enerjisinin Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nden temin edilmesi gereken oranının belirlenme usulü değiştirilmiştir. Önceki düzenlemeye göre, söz konusu oran her yıl Kurul tarafından belirlenmek zorundayken, yapılan değişiklikle birlikte "her yıl" ibaresi kaldırılarak oran belirleme süreci yıllık bir zorunluluk olmaktan çıkarılmıştır. İlgili değişiklik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
7145 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da Yapılan Değişiklikler Nelerdir?[5]
Kanuna eklenen geçici madde ile, Türk Ceza Kanunu’nun “Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama”, “Silahlı Örgüt” ve “Silah Sağlama” başlıklı hükümleri ile Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’un “Terörizmin Finansmanı Suçu” başlıklı hükmünde düzenlenen suçların işlendiğine dair kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması halinde, Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince şirketlere veya malvarlığı değerlerine kayyım atanmasına karar verilmesi durumunda, bu hükmün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl süreyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyım olarak atanabilecektir. İlgili değişiklik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Sonuç
04 Şubat 2025 tarihli ve 32803 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7539 sayılı Kanun ile, 2443 sayılı Devlet Denetleme Kuruluna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve 7145 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde yapılan çeşitli değişiklikler aktarılmıştır.
İsmail Eren KARABULUT
[1] İlgili Kanun değişikliğine buradan ulaşabilirsiniz.
[2] 2443 sayılı Devlet Denetleme Kuruluna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’a buradan ulaşabilirsiniz.
[3] 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.
[4] 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’na buradan erişebilirsiniz.
[5] 7145 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a buradan ulaşabilirsiniz.
Comments